Palya Bea

Palya Bea

PALYA BEA ÉS ZENEKARA KONCERTJE

Tovább a nagy sikerű Nő című lemez által megkezdett úton, Palya Bea folytatta az önmaga által teremtett hagyományt: mindannyiunkról énekel, miközben önmaga kérdéseit boncolgatja; mindenkitől kérdez, miközben önmagának teszi föl a legfontosabb kérdéseket.

Női dalszerzőként emberi témákról énekel, melyek mindannyiunkat érintenek; nőket, férfiakat, embereket.A zenekari formáció törzsanyagát a 2014-ben megjelent és nagyon hamar sikeressé vált Nő, a 2016-os Tovább Nő, valamint legújabb, a 2018-as Hazatalálok című lemezének dalai adják a korábbi népszerű slágerek mellett. A koncert alatt gyakorta felcsendül a legnagyobb Youtube nézettséget elért Szabadon, a koncertek közönségét transzba ejtő Suttognak a vének, a nők ezerféleségét ünneplő A nő, vagy a magával ragadó Szaladós.

De persze nem hiányozhatnak az újabb szerzemények sem, mint a hűségről szóló Édesbús teher, egy nehéz élethelyzetet feldolgozó, ám annál gyönyörűbb és erőteljesebb Két ház, vagy épp a lemez címadó dala, a Hazatalálok én, mely dalhoz elsőként készült videóklip. A dalok a lélek lépéseinek különböző szakaszaiban íródtak, így a közönség egy tartalmas, mély, mégis felemelő élménnyel térhet haza egy-egy koncert után. Az új lemez egy új hangzásvilágot is magával hozott, a hangszerek közé ugyanis beemelődött a cimbalom. A cimbalom igazi hungarikum, Palya Bea egyik kedvenc hangszere. Nem csupán az új daloknak ad égi zengést és földi ritmikusságot, de a régebbi szerzeményeket is megemeli.“Remélem, sikerült vágyaitokat felkorbácsolnom, birizgálni az érzékszerveitek, különös tekintettel a fületekre és a szívetekre…

„Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja. Elismert dalszerző, énekes, előadó és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene is úgy, mint a kortárs dalírói egyéniségek munkássága, mint Leonard Cohen, Joni Mitchell vagy épp Aretha Franklin.

Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizennégy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal -újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, mélyek, fájóan őszinték és humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenlétével pedig rögtön bűvkörébe vonja közönségét.

A zenekar tagjai:

Palya Bea –ének, sansula, tapan
Gerzson János –oud, buzuki, kalimba, furulya
Lisztes Jenő -cimbalom
Orbán György –nagybőgő
Szokolay Dongó Balázs –furulya, szaxofon, duda, kaval
Tálas Áron –dob, ütőhangszerek

Kiemelt linkek:

Hazatalálok én

Tüzet fogok rakni